Alle artikels

Abstracte concepten begrijpbaar maken en lesgeven tijdens het studeren.

Abel kreeg een aantal vragen van mij over zijn werk als student-docent bij ons. Sinds een jaar begeleid hij leerlingen bij de beta-vakken, wiskunde A en B. Hij legt uit dat hij het leuk vindt om de abstracte concepten van scheikunde begrijpbaar te maken en dat het voor hem perfect is om bij ons les te geven tijdens het studeren.

Wie ben je? Wat doe je in het dagelijks leven? En wat doe je bij Studied? 

Ik ben Abel, ik ben 20 jaar oud en ik zit in het derde jaar van mijn studie Psychologie in Maastricht. Daarnaast ben ik lid van Studentenvereniging Circumflex waar ik in verschillende commissies zit, zoals de studiebegeleidingscomissie. Verder, speel ik rugby. Hiervoor heb ik twee trainingen en een wedstrijd elke week. Sinds een jaar werk ik bij Studied. Ik geef bijles voor natuurkunde, scheikunde en zowel wiskunde A als B.

Welk vak vind je het leukste om les in te geven? 

Scheikunde vind ik erg leuk om te geven, omdat het heel erg abstract is. Je kunt het niet vasthouden of zien gebeuren. Natuurlijk kun je wel twee stoffen zien reageren, maar wat er precies gebeurt kun je niet zien. Ik vind altijd erg leuk om over te brengen hoe je de abstracte aspecten van scheikunde goed kunt begrijpen.

Wat vind je zo leuk aan lesgeven bij Studied?

Ik vond het altijd al leuk om dingen aan mensen uit te leggen. Zo zeggen mijn ouders altijd dat ik in groep 3 al werd gevraagd om dingen uit te leggen op het bord voor de klas zodat iedereen het beter kon begrijpen. Dit is nooit anders geweest en een carrière als docent heeft me altijd leuk geleken. Ik vind mijn studie echter ook erg leuk. Voor mij is daarom het leuke aan lesgeven bij Studied dat ik niet alleen les geef, maar ook kan blijven studeren.

Waar hebben de meeste leerlingen moeite mee?

Bij scheikunde hebben de meeste leerlingen moeite met: 

  1. Het concept van stoffen die aan elkaar vastzitten met moleculen
  2. Redoxreacties en zuur-base reacties.

Deze twee onderwerpen lijken erg op elkaar, dus als je de één begrijpt begrijp je de ander, en vice versa. Om ervoor te zorgen dat de leerlingen deze twee onderwerpen begrijpen, leg ik het op een duidelijke en beeldende manier uit. Hierdoor wordt het minder abstract en kan de leerling het duidelijk voor zich zien. 

Daarnaast hebben leerlingen vaak moeite met het toepassen van de stof. De theorie begrijpen ze dan voldoende, maar bij het maken van opgaven gaat het fout. In die gevallen, probeer ik altijd samen met de leerling de opgaven in stappen te maken en wijs ik ze op dingen die ze misschien over het hoofd hebben gezien

Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen vooruitgaan?

Ik doorloop elke week de nieuwe stof met leerlingen. Verder, probeer ik voor te zorgen dat de opgaven van de nieuwe zelfstandig worden gemaakt en geef ik pas hints of help ik als ik merk dat ze vastzitten. Op deze manier wordt het langzaam steeds makkelijker om de opgaven zelf te maken zonder mijn hulp. Zo gaan mijn leerlingen stap voor stap vooruit! 

Wat is je belangrijkste tip voor leerlingen?

Opgaven en oefentoetsen maken, is het beste om het maken van toets voor te bereiden. Dit klinkt misschien een beetje simpel en cliché, maar het is wel zo. Oefenen helpt veel beter dan meer uitleg of vragenuurtjes. Uiteindelijk gaat het op de toets namelijk om het toepassen van de stof. 

Wat is je belangrijkste tip voor de eindexamens? 

Maak vooral veel examens. De vraagstelling is het belangrijkste om te oefenen, omdat je dat nog niet op die manier op schoolexamens hebt gehad.

Hoe belangrijk vindt je de klik met je leerlingen?

Heel belangrijk. Uiteindelijk heeft uitleg geven weinig zin als je geen klik hebt met een leerling. Je slaat de inhoud van de lessen namelijk beter op als je een klik hebt met de leerling, en andersom natuurlijk! 

Vindt je je werk goed te combineren met je andere bezigheden?

Mijn werk is erg goed te combineren met het studeren en andere dingen. Ik plan namelijk zelf mijn lessen. Dus als ik op een dag een uurtje vrij heb, kan ik les geven.

Zou je werken bij Studied aanraden? En waarom?

Ik zou het zeker aanraden als je je vakken op de middelbare leuk en interessant vond Je bent namelijk weer met dezelfde stof bezig en op deze manier krijg je er nog voor betaald ook.

Begeleiding volgen bij Abel? Check www.studied.nl en neem contact met ons op!