Alle artikels

Het belang van cito toetsen, je leerlingen zien groeien en onthouden wat je doel is.

Deze maand een interview met student-docent Sara. Ze studeert geneeskunde in Maastricht en begeleid het liefste jonge kinderen. Sara vertelt over de groei van haar leerlingen en waarom het belangrijk is dat leerlingen onthouden wat hun doel is. Dat en meer lees je in deze blog!

Wie ben je? Wat doe je in het dagelijks leven? En wat doe je bij Studied?

Mijn naam is Sara en vorig jaar ben ik van het Oosten naar het Zuiden verhuisd om in het mooie Maastricht te gaan studeren. Inmiddels zit ik in mijn tweede jaar van Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. In mijn vrije tijd vind ik het erg leuk om muziek te maken en om te sporten. Bij Studied geef ik voornamelijk les in wiskunde en talen, maar ik geef ook regelmatig de cito trainingen.

Welk vak vind je het leukste om les in te geven?

Het leukste om les in te geven bij Studied vind ik de cito trainingen. Ik vind het heel leuk om met jonge kinderen te werken en ben van mening dat de cito toetsen heel belangrijk zijn. Dit is de basis en die moet goed zitten. Je ziet deze leerlingen daarom vaak binnen een korte tijd grote sprongen maken.

Wat vind je zo leuk aan lesgeven bij Studied?

Het leukste vind ik om de leerlingen te zien groeien. Ze maken vaak niet alleen vakinhoudelijk een ontwikkeling door. Vaak zie je ook een ontwikkeling op persoonlijk vlak. Ze worden zelfverzekerder, krijgen meer plezier in het bestuderen van het vak en worden gemotiveerd om hun doel te halen.

Waar hebben de meeste leerlingen moeite mee?

Ik denk dat de meeste leerlingen moeite hebben met goed lezen. Dit zie ik regelmatig terugkomen, ongeacht het vak. Ik probeer de leerlingen dit daarom direct aan te leren bij de leerlingen. Na verloop van tijd is te merken dat ze het belang van goed lezen gaan begrijpen, waardoor ze geconcentreerder de vragen maken.

Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen vooruitgaan?

Ik denk dat het belangrijk is om flexibel te zijn en in te spelen op wat er in het moment gebeurt. Bij een proefles wordt een lesplan opgesteld en aan de hand daarvan verlopen de lessen. Ik merk ook vaak dat leerlingen op een bepaald punt in het lesplan vastlopen en ik denk dat het in zo’n situatie belangrijk is om daarop in te spelen, daarmee verder te gaan om uiteindelijk het lesplan weer voort te zetten. Het is naar mijn mening ook van belang om alles persoonlijk te houden. Als twee leerlingen dezelfde stof moeten leren voor dezelfde toets betekent dit niet dat zij precies dezelfde hulp nodig hebben. Maatwerk en flexibiliteit zijn dus erg belangrijk. Ik denk dat mijn leerlingen op deze manier vooruitgaan.

Wat is je belangrijkste tip voor leerlingen?

Ik denk dat mijn belangrijkste tip voor leerlingen is om te leren hoe je je focus, concentratie en (vooral) motivatie goed houdt. Dat is namelijk ontzettend belangrijk voor het vervolg van je studieloopbaan. Dit zal voor iedere leerling op een andere manier goed werken. Maar, ik denk dat het voor iedereen in ieder geval helpt om te blijven onthouden waar je het voor doet.  

Wat is je belangrijkste tip voor de eindexamens?

Ik denk dat het belangrijk is om prioriteiten te stellen, goed te plannen en de rust te bewaren. Vaak zijn de centrale examens namelijk helemaal niet zo heel veel moeilijker dan de schoolexamens. Slechts de hoeveelheid stof is meer. Het is van belang dat je hoofdzaken en bijzaken kan scheiden.

Hoe belangrijk vindt je de klik met je leerlingen?

Het is super belangrijk om een goede klik met de leerlingen te hebben. Ze moeten je vertrouwen, zodat ze zich comfortabel genoeg voelen om vragen te stellen en aan te geven wat ze niet begrijpen. Zonder klik wordt dat lastig, en zullen de lessen ook minder leuk zijn.

Vindt je je werk goed te combineren met je andere bezigheden?

Ik vind het werk zeker goed te combineren met studeren en met mijn vrije tijd. Je plant samen met je leerlingen de lessen op een moment dat voor beiden goed uitkomt. Hierdoor is het werk goed te combineren met andere bezigheden.

Zou je werken bij Studied aanraden? En waarom?

Het werken bij Studied zou ik zeker aanraden! Ik vind het ontzettend leuk om kinderen te kunnen helpen in het onderwijs. Daarnaast is het goed te combineren met studeren en vrije tijd, terwijl ik mezelf ook nog ontwikkel.

Begeleiding volgen bij Sara? Check www.studied.nl en neem contact met ons op!