Alle artikels

Hoe het begon, wilde plannen én vacatures!

Het voelt maf om dit artikel te schrijven. Vijf jaar geleden begon ik Studied met de ambitie om een schaalbare bedrijfsformule te bouwen die niet alleen lucratief, maar ook maatschappelijk van waarde is. Het leek me leuk om middels deze blog terug te kijken op dit avontuur.

Een maffe start

Als ik de film terugdraai was de start van Studied eigenlijk heel maf. Het jaar was 2017 en ik had net mijn vwo afgerond. Niet alleen dat, ik had ook nét mijn eerste bedrijf uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Mijn vennoot en ik manageden en ondersteunden evenementen in Maastricht en omgeving, met name in de technoscene. Spannende tijden, want daar zat mijn zuurverdiende spaargeld in en ik had nog geen ervaring als ondernemer. Door de tijd kwamen die beide echter goed en ontdekte ik een kant van mezelf die ik nog niet kende. Ik kom namelijk uit een onderwijsgezin, dus ondernemen is er niet met de paplepel in gegoten. In ieder geval, mijn eerste bedrijf vereiste veel nachtwerk waardoor ik besloot te stoppen in verband met de start van mijn rechtenstudie aan Maastricht University.

Aan het begin van mijn studie, ging ik een aantal maanden veel opstap, leerde veel mensen kennen en deed mijn best om goede punten te scoren maar toch bleef er iets knagen. Om niet al mijn spaargeld op te branden in deze periode werkte ik in de horeca. Dat voelde als een slechte investering van mijn tijd. Zo begon ik langzaam weer na te denken over hoe ik weer iets voor mezelf kon gaan doen. Uiteindelijk kreeg ik van een van mijn oude docenten op de middelbare school de vraag of ik bijles wilde geven. Dat leek me wel wat, want dat verdiende beter dan de horeca én was inhoudelijk uitdagend. Ik antwoordde ja en ik begon de leerling bijles te geven. Na een van mijn bijlessen vroeg een willekeurige leerling in het openleercentrum van de school of ik ook natuurkunde kon geven. Dat kon ik niet, maar ik realiseerde me wel dat ik aan mensen kon komen die dat wél konden. Hoewel ik al onder de vlag van Studied les gaf en een ondernemingsplan had, denk ik dat dit feitelijk de dag was dat ik hard aan Studied begon te bouwen.

De achtbaanrit

Hoewel de particuliere onderwijsmarkt relatief rustig is, was het de afgelopen jaren een behoorlijke achtbaanrit. We begonnen met het aanbieden maatwerk bijles voor middelbare scholieren onder een sterk merk. Naar verloop van tijd kregen we dat onder de knie en begon het team te groeien. In de tussentijd hielpen we steeds vaker ook leerlingen van het basisonderwijs, MBO, HBO of WO. De keuze om die toe te voegen aan ons aanbod dit schooljaar voelde daarom natuurlijk. Ik wil namelijk de beste resultaten neerzetten met de onderneming, maar heb ook grote ambities. The sky is the limit!

Dat najagen heeft goede resultaten en mooie ervaringen opgeleverd. We hebben veel leerlingen geholpen. Van begeleiding bij de overgang van TL naar Havo tot het scoren van een bepaald gemiddelde voor een exclusieve opleiding. We have been there! Maar, we hebben nog lang niet alles gezien. Zo geniet ik van onze nieuwe ervaringen met de basisschoolleerlingen. Wat een leuke doelgroep is dat eigenlijk. De kids die bij ons binnenkomen, zitten vaak tussen twee niveaus voor de middelbare school in en willen graag naar het hogere niveau van twee. Over motivatie gesproken! Ik kan er écht van genieten te zien dat de student-docenten deze ambitie met de kids realiseren. Zit er waarschijnlijk toch onderwijs in mijn bloed…

Naast deze good times, waren er ook zeker bad times. Zo ben ik dankbaar dat de afgelopen twee jaar van de Coronapandemie voorbij zijn. Het heeft veel gebracht, maar ook veel genomen. We hadden ons beste schooljaar en realiseerden veel dromen, waaronder de nieuwe huisstijl, website en webapplicatie. Maar, we werden ook weer snel met twee voeten op de grond getrokken in het volgende schooljaar. Dit was ons slechtste schooljaar ooit. Ik ben blij dat die tijden voorbij zijn, want dit schooljaar voelt redelijk normaal. En om eerlijk te zijn, ik was er begin dit schooljaar ook behoorlijk van opgebrand. Ik ben blij dat ik hiervoor hulp heb gezocht bij Vivas Gym en Skills Coaching Academy. Ondertussen ben ik namelijk weer redelijk de oude! 

De rode draad

Ik krijg regelmatig de vraag waar het naartoe gaat met Studied. Hoewel ik genoeg wilde plannen heb, is er een rode draad die we sinds oprichting volgen en die ik graag blijf volgen. We zijn namelijk geen platform voor bijles en ook geen lokale huiswerkbegeleider met dertig leerlingen en een toezichthouder in een lokaal. We doen gewoon ons eigen ding door te focussen op persoonlijke begeleiding. Door de tijd zijn we wel eens een alternatief voor instituten als het Luzac genoemd door klanten. Dat is een mooie positie waar ik graag aan blijf werken. Los van de wilde plannen en de rode draad voor de organisatie zal de ontwikkeling van ons team belangrijk worden het komend jaar. Mijn studietijd eindigt over een jaar en ik wil graag in mijn fiscaal-juridische vakgebied ervaring op doen, dus het wordt tijd om het bedrijf minder afhankelijk van mij te maken. Ik kondig daarom graag onze nieuwe vacatures voor 1) sales en marketing, 2) human resources en 3) business-development aan. Het zijn mooie bijbanen voor studenten die willen leren én hands-on ervaring willen opdoen tijdens hun studie. De studenten zullen onder mijn management werken, waar ik persoonlijk al erg naar uitkijk. Kan ik weer les gaan geven…

Interesse in onze nieuwe vacatures? Check www.studied.nl en neem contact met ons op!