Alle artikels

Presteren op de eindtoets in het basisonderwijs en een goede voorbereiding met cito-training

De cito-eindtoets van de basisschool kan voelen als een grote opgave. Urenlang vragen maken, concentratie houden, en goed willen presteren op een toets die mogelijk bepaalt naar welke middelbare school je straks gaat. Hoe bereid je je goed voor op de eindtoets? Met cito-training helpen we je hierbij.

De finale van de basisschool

Ik weet het nog goed: het was eind groep 8. Na weken van oefenen was de dag van de eindtoets voor het basisonderwijs, toen nog cito-toets genoemd, aangebroken. De tafels gingen uit elkaar, de potloden werden geslepen, en een aantal uur achter elkaar was de klas in opperste concentratie. Van deze toets hing veel af: voor sommigen zou de cito-score bepalen of ze naar hun gekozen middelbare school zouden gaan. Het was een moment waarop al onze kennis en vaardigheden zouden moeten samenkomen. Maar ondanks deze druk ging ik de toets relaxed in. Ik wist hoe de vragen eruit zouden zien, wat er van me verwacht werd, en wat ik in huis had. Dit kwam door één ding: ik had geoefend.

Goede voorbereiding is alles

Eigenlijk was de echte eindtoets niets anders dan de oefen-cito’s die we de dagen ervoor in de klas hadden gemaakt. Doordat we drie dagen hadden besteed aan het maken van oude eindtoetsen, voelde alles op de dag van de echte cito vertrouwd. Ik wist precies welke onderdelen aan bod zouden komen, namelijk taal, studievaardigheden, rekenen-wiskunde en wereldoriëntatie. Ik wist hoeveel tijd ik had voor elk onderdeel en hoe ik die tijd goed kon indelen. Ik wist hoe de vragen geformuleerd zouden zijn en hoe het antwoordsysteem werkte. Ik had zelfs nagedacht over een snack die me langdurig energie en concentratie zou geven (tip: bananen en nootjes). Zonder deze kennis en voorbereiding was ik een stuk minder zelfverzekerd geweest en had ik waarschijnlijk minder gescoord op de cito-toets. Ik kan daarom goed begrijpen dat veel basisschoolleerlingen zich goed willen voorbereiden op de cito-toets. Het is een spannende periode en ze willen zo goed als mogelijk scoren. Veel leerlingen weten echter niet hoe ze die voorbereiding moeten aanpakken. Onze cito-training is hiervoor dé oplossing! 

Cito-training bij Studied

Wij begeleiden al jaren leerlingen van verschillende niveaus, waaronder basisschoolleerlingen. Bij een cito-training gaan zij samen aan de slag met een student-docent. De voorbereiding bestaat vaak uit het samen oefenen van oude eindtoetsen en het bespreken van praktische tips (zoals die hiervoor benoemd). Verder staan bij Studied de individuele behoeftes van de leerling voorop. Dat betekent dat we altijd maatwerk leveren. Als je dus specifieke dingen hebt rondom de cito-toets waar je tegenaan loopt of die je spannend vindt, helpen we je daar graag bij. Onze student-docenten gaan actief met de leerling aan de slag om samen te bekijken welke persoonlijke aanpak het beste past. Dus: Wil jij op de dag van de eindtoets niet tegen verrassingen aan lopen en het beste uit jezelf halen? Schrijf je nog in voor onze cito-training! Dan helpen we je met het op een prettige manier behalen van een zo goed mogelijke score. 

Interesse in cito-training om je voor te bereiden op eindtoets in het basisonderwijs?

Check www.studied.nl en neem contact met ons op.