Alle artikels

Gaat jouw hart ook sneller kloppen van het LVSI-keurmerk?

Het onderwijs kent inmiddels verschillende keurmerken. Maar van één keurmerk gaat ons hart sneller kloppen: het LVSI-keurmerk. En daar wil je meer van weten. Wij leggen je graag uit wat dat keurmerk precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is.

Op dit moment is het onderwijs dynamischer dan óóit. In een rap tempo maken verschillende online leermiddelen het onderwijs stukken toegankelijker en inclusiever. De focus op gepersonaliseerd leren groeit met de dag. En er wordt steeds vaker samengewerkt om de kwaliteit in het onderwijs te verbeteren. Er ligt letterlijk een wereld vol kennis aan onze voeten.

Maar, verschillende keurmerken in het onderwijs schieten inmiddels als paddenstoelen uit de grond. Je ziet ze links, rechts, boven en onder. Ouders, leerlingen en studenten worden overspoeld met allerlei certificaten en accreditaties, elk met hun eigen beloftes en glimmende keurmerken. Het is een wirwar geworden waarin het moeilijk navigeren is.

Te midden van deze wirwar van keurmerken is er echter één waar ons hart sneller van gaat kloppen: het LVSI-keurmerk. Een keurmerk die specifiek bedoeld is voor studiebegeleidingsinstituten. En die wij met trots dragen. In deze blog gaan we dieper in op dat keurmerk, vertellen wij je wat het precies betekent én vertellen wij je waarom dat keurmerk zo belangrijk is.

Het LVSI-keurmerk, wat is dat precies?

Het LVSI-keurmerk is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Studiebegeleidingsinstituten, een brancheorganisatie voor professionele instituten die persoonlijke studiebegeleiding en huiswerkbegeleiding aanbieden.

Het keurmerk is o.a. in het leven geroepen om een betere samenwerking tussen onderwijsinstellingen en huiswerkbegeleidingsinstituten mogelijk te maken. Het doel? Het creëren van een win-win situatie voor de onderwijsinstellingen, maar ook zeker voor leerlingen en studenten. Waarom? Het is voor onderwijsinstellingen steeds moeilijker om iedereen het maatwerk te bieden dat ze nodig hebben. En het huidige lerarentekort in het basis- en voortgezet onderwijs draagt daar natuurlijk niet aan bij.

Maar, er is meer. Het onderwijs mag dan zó dynamisch zijn, één trend springt eruit: de explosieve groei van het aantal bijlesbedrijven. Met een toename van maar liefst 60% in de laatste vijf jaar, is het aantal huiswerkbegeleidingsinstituten en bijlesbedrijven gestegen naar 5400. Om duizelig van te worden. Het is wel een teken dat de vraag naar persoonlijke studiebegeleiding piekt. Maar met kwantiteit komt niet altijd kwaliteit mee.

Wat betekent dit voor mij?

Voor onderwijsinstellingen, ouders, leerlingen en studenten is het kiezen van passende persoonlijke studie- of huiswerkbegeleiding een belangrijke, maar soms ook stressvolle beslissing. En met al die verschillende bijlesbedrijven wordt het maken van die beslissing er niet makkelijker op.

Als ouder vraag je je wellicht af of huiswerkbegeleiding past bij jouw kind. En wat is dan het beste? In groepsverband of individueel? Studenten hebben daarentegen weer andere behoeften, zoals bijles voor een specifiek vak of trainingen voor tentamens. Moeilijk, moeilijk, moeilijk… Op momenten zoals deze werkt het LVSI-keurmerk als een betrouwbare gids. Een instituut met dit keurmerk staat voor betrouwbaarheid en kwaliteit. Wil je weten of er een studiebegeleidingsinstituut met het LVSI-keurmerk bij jou in de buurt is? Je checkt het hier!

Kwaliteit? Check!

Of je nu een ouder bent van een kind op de basisschool of een student in het hoger onderwijs, je bent altijd op zoek naar het beste. Ook als het gaat om onderwijs. Of in dit geval persoonlijke studiebegeleiding. En een instituut met het LVSI-keurmerk is een instituut dat je kunt vertrouwen. Het keurmerk geeft jou de garantie dat het instituut voldoet aan alle strenge kwaliteitseisen en richtlijnen. Dat klinkt misschien wat heftig, maar in het onderwijs nemen we niet genoegen met minder!

Hoe zorgt de LVSI dan voor deze kwaliteitsgarantie? Simpel. Door strenge kwaliteitseisen en richtlijnen op te stellen die gelijk zijn met de eisen van het basis- en voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs. Dit omvat niet alleen de kwalificaties van leraren en begeleiders, maar ook de manier van lesgeven van het instituut.

Betrouwbaar? Check!

Het onderwijs staat dus voor een flink aantal uitdagingen. En de kwaliteit gaat nu al een paar jaar achteruit. Volgens de NOS en het jaarlijkse onderwijsrapport van de Inspectie van het Onderwijs hebben nog steeds niet alle basisschoolleerlingen het taal- en rekenniveau dat nodig is om zonder problemen naar de middelbare school te gaan. En ook in het voorgezet onderwijs zijn er zorgen. Veel leerlingen in de onderbouw hebben de fundamentele niveaus voor rekenen en taal niet. Het gebrek aan basisvaardigheden is uiteindelijk terug te zien in de eindexamenresultaten. Dat moet anders.

Studied doet het anders

Deze uitdagingen benadrukken de noodzaak voor keurmerken zoals het LVSI-keurmerk. Met dit keurmerk kun jij erop vertrouwen dat onze persoonlijke studiebegeleiding voldoet aan die strikte kwaliteitsnormen. En het staat niet alleen voor de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de begeleiding, maar ook voor het streven naar een toekomst waarin iedereen de ondersteuning krijgt die het nodig heeft. Ook bij Studied. Niet gek dat ons hart daar sneller van gaat kloppen.