Alle artikels

Topsport, alle tussenstappen opschrijven en het nut van onze lessen.

Deze week sprak ik een andere Sarah. Naast Sarah Ewals hebben we namelijk nog aantal gelijknamige student-docenten bij ons werken. Sommige met ‘h’ en sommige zonder. In dit geval sprak ik met Sarah Huizenga. Ze vertelt over haar leven als geneeskunde student die topsport beoefent bij M.S.R.V. Saurus én les bij ons geeft.

Wie ben je? Wat doe je in het dagelijks leven? En wat doe je bij Studied?

Hoi, ik ben Sarah, 20 jaar oud, en ik woon al bijna 3 jaar in Maastricht. Ik kom uit het hoge Noorden (boven Groningen), maar voel me in Maastricht helemaal thuis. Ik zit in mijn tweede jaar geneeskunde, maar ik heb eerst een jaar gezondheidswetenschappen gestudeerd. Naast mijn studie doe ik wedstrijdroeien bij M.S.R.V. Saurus. Met 5 leuke meiden en twee coaches ben ik zo'n 11 keer per week hard aan het trainen om mee te doen op nationale (en wie weet internationale) wedstrijden. Bij Studied geef ik voornamelijk les aan leerlingen met een NT en/of NG profiel. Deze profielen heb ik zelf ook op de middelbare school gehad.

Welk vak vind je het leukste om les in te geven?

Het leukste vak om te geven vind ik biologie. Dit sluit goed aan bij mijn opleiding en het verbaast me telkens weer hoe slim processen en cellen in elkaar zitten. Het is super tof om bij een leerling te zien dat ze het snappen.

Wat vind je zo leuk aan lesgeven bij Studied?

Lesgeven bij Studied is vooral praktisch voor mij. Ik heb een super volle planning, maar het plannen van mijn lessen bij Studied kan ik hier zelf in verwerken. Ook zijn de lessen erg leerzaam voor mij door het herhalen van de oude stof. Tegelijkertijd help ik ook anderen, dus het lesgeven bij Studied is erg nuttig. Overigens, ik vind het ook erg leuk dat het lesgeven je flexibel houdt. Hoewel je namelijk altijd samen met de leerling aan een mooi cijfer werkt, is iedere leerling en les is weer anders.

Waar hebben de meeste leerlingen moeite mee?

De meeste leerlingen snappen de theorie wel, maar weten niet hoe ze aan een opdracht moeten beginnen. Ze begrijpen dus niet hoe ze hun kennis moeten toepassen. In de bijlessen kijken we samen welke stappen er nodig zijn om aan het juiste antwoord te komen én hoe ze dit zelf voor elkaar kunnen krijgen op bijvoorbeeld een toets.

Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen vooruitgaan?

Ik vraag leerlingen altijd wat ze willen bespreken in de les. Zo moeten ze al zelf nadenken over de stof en wat ze precies moeilijk vinden. Hierna gaan we de stof die ze moeilijk vinden toepassen, zodat ze begrijpen wat ze moeten doen in plaats van het slechts theoretisch te begrijpen.

Wat is je belangrijkste tip voor leerlingen?

Schrijf alle stappen die je in je hoofd maakt op! Vaak merk ik dat er fouten worden gemaakt, omdat leerlingen te vluchtig zijn. Door alle stappen op te schrijven, creëer je een overzicht voor jezelf en (vaak) krijg je voor tussenstappen punten.

Wat is je belangrijkste tip voor de eindexamens?

Ik vind dit een moeilijke vraag, omdat ik door de coronapandemie geen eindexamen heb gedaan. Ik weet nog dat ik hier heel erg van baalde. In ieder geval, mijn tip is (hoe gek die misschien ook klinkt als je midden in je examenstress zit) probeer ervan te genieten. Het is een supergave tijd die je absoluut niet wil missen!

Hoe belangrijk vind je de klik met je leerlingen?

De klik tussen mijn leerling en ik is heel belangrijk. Het maakt of kraakt je lessen. Als je een goede klik hebt met leerlingen worden de lessen namelijk veel effectiever. Er moet van beide kanten motivatie zijn om samen te knallen. Als een van ons tegen de lessen op kijkt, wordt het moeilijk om samen een resultaat neer te zetten. Een gezellige, open sfeer in de les is dus de sleutel tot succes.

Vind je je werk goed te combineren met je andere bezigheden?

Werken bij Studied is heel goed te combineren met mijn pittige studie en topsport. Doordat je samen met je leerlingen de lessen kan plannen, ben je flexibel. Ik doe mijn lessen vaak op de universiteit, dus ik kan de tijd tussen mijn eigen lessen van de universiteit goed benutten.

Zou je werken bij Studied aanraden? En waarom?

Werken bij Studied zou ik zeker aanraden! De flexibiliteit die Studied biedt voor het plannen en invullen van de lessen is fantastisch. Ook vind ik fijn dat ik wordt vertrouwd om zelf met mijn leerling te kijken naar wat er nodig is én dat er regelmatig wordt gevraagd naar mijn mening over zaken in het bedrijf. Ik vind dat de communicatie van Bas naar ouders, leerlingen en student docenten ook bijdraagt aan een fijne sfeer. Ik kan hem altijd appen als ik hulp nodig heb. Overigens is het werk ook gewoon enorm gezellig en nuttig.

Begeleiding volgen bij Sarah? Check www.studied.nl en neem contact met ons op!