Alle artikels

Durf écht alles te vragen en laat jezelf niet gek maken door het eindexamen!

Maak kennis met Nieke! Ze werkt nu twee jaar bij ons als student-docent en begeleid voornamelijk eindexamenkandidaten. Leer haar beter kennen, lees waarom het erkennen van fouten belangrijk is en doe je voordeel met haar belangrijkste tip voor het eindexamen.

Wie ben je? Wat doe je in het dagelijks leven? 

Ik ben Nieke. Ik heb afgelopen jaar mijn bachelor rechten afgerond en studeer op dit moment Europees en Nederlands Recht , ik volg dus 2 Masters.

Wat doe je bij Studied?

Bij Studied ben ik student-docent, ik begeleid voornamelijk middelbare scholieren bij het halen van hun eindexamens, maar geef ook les aan leerlingen die nog niet in hun examenjaar zitten. Op dit moment geef ik actief les in wiskunde, aardrijkskunde en Duits, maar ik kan ook leerlingen ondersteunen bij Nederlands of Engels.

Welk vak vind je het leukst om les in te geven?

Ik vind de talen eigenlijk het allerleukste, dus Engels, Nederlands en Duits. In mijn studie draait alles om precieze verwoordingen, dus taal is voor mij erg belangrijk. Ik help leerlingen graag om het beter te snappen.

Wat vind je zo leuk aan lesgeven bij Studied?

Ik word happy van het helpen van leerlingen en het zien dat de begeleiding effect heeft. Daarnaast vind ik het superleuk om via de leerlingen weer te beleven hoe de middelbare school was. Ik heb het daar namelijk altijd erg naar mijn zin gehad.

Waar hebben de meeste leerlingen moeite mee?

Meestal erkennen wat er fout gaat en focussen op het voorkomen dat die fout weer wordt gemaakt. Vaak hoeft er niet per se méér tijd in een vak gestoken te worden, maar moet de tijd anders gebruikt worden.

Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen vooruitgaan?

We kijken elke les samen naar wat het belangrijkste is op dat moment. Is dat oefenen, of zitten er gaten in de begrepen stof die eerst gedicht moeten worden. Zo behandelen we zowel oude als nieuwe stof.

Wat is je belangrijkste tip voor leerlingen?

"Durf écht alles te vragen". Dat zeggen docenten op school natuurlijk ook, maar daar kun je je verlegen voelen door de aanwezigheid van andere leerlingen. Bij één op één bijles valt dat weg, ik ben er juist om al je vragen te beantwoorden. Vaak komen we erachter dat een moeilijk vraagstuk alleen maar niet lukt, omdat er een klein stukje van de basis ontbreekt. Als je je vragen stelt, zullen de puzzelstukjes van de stof sneller op hun plek vallen.

Wat is je belangrijkste tip voor de eindexamens?

Begin er op tijd mee, maar laat jezelf ook niet gek maken. Je weet wat voor vragen je gaat krijgen, het is echt niet zoveel anders dan andere toetsen. Als je zover bent gekomen, lukken die eindexamens ook!

Hoe belangrijk vindt je de klik met je leerlingen?

Heel belangrijk. Omdat het zo belangrijk is dat je vragen stelt, moet je je ook veilig genoeg voelen om dit te doen. Daar helpt die klik heel erg bij.

Zou je werken bij Studied aanraden? En waarom?

Ja, het is super om leerlingen die moeite met school hebben te helpen! Daarnaast ben je weer bezig met de stof die je een aantal jaar geleden zelf ook hebt gedaan. Dat voelt nostalgisch.

Begeleiding volgen bij Nieke? Check www.studied.nl en neem contact met ons op!