Alle artikels

Ben jij ook zo moe na een dag school?

Veel leerlingen komen doodmoe thuis. Dat geldt niet alleen voor jonge leerlingen, maar ook voor studenten. Als ik college heb gevolgd tot 18.00 op maandag val ik ook rechtop in slaap als ik thuis kom. Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Direct slapen?!

Als je écht moe bent, zegt je lichaam als je thuiskomt van school: hup, direct slapen. In beginsel, een goed advies. Het is namelijk van belang naar je lichaam te luisteren. Als je honger hebt, eet je wat. Als je moe bent, ga je slapen. Wat echter lastig aan slapen overdag is, zijn de gevolgen voor je nachtrust. Door overdag te slapen, ervaart je lichaam minder druk om te slapen in de avond. Je voelt je dan dus wakker. Niet zo handig, want waarschijnlijk moet je de dag erna weer vroeg op… Het is echter niet zo een dutje overdag direct je nachtrust verpest. Een dutje rond 15.00 is niet echt een probleem, maar hoe later het wordt, hoe groter de kans dat je s’avonds tot laat wakker zal zijn. Dus goed kijken hoe laat het is voordat je uitgeput in slaap valt op de bank! 

Koffie? 

Als je nog veel te doen hebt in de avond, is doodmoe thuis komen van je lessen het laatste waar je op zit te wachten. Het komt dan wellicht in je op dit op te lossen met een kop koffie. Geen slecht idee, maar daar zou ik toch nog even goed over nadenken. Ook dit kan namelijk je nachtrust verpesten. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je je niet moe voelt voor een tijdje. Sterker nog, je voelt je wellicht zelfs heel energiek. Het nadeel hiervan is dat dit best wat uren kan duren. De piek van de caffeine in je lichaam is 1,5 uur na het drinken, maar het kan 4 tot 6 uur duren voordat het volledig uit je systeem is. Niet zo handig dus als je dit om 18.00 na je college drinkt en om 22.00 naar bed wilt (ik spreek uit ervaring). Het is dus okey om een kop koffie te drinken als je doodmoe thuis komt van je lessen, maar ik zou dit niet meer na 18.00 doen. Dan wordt het namelijk een korte nacht… 

Neem je rust.

Soms is het goed om de dag er gewoon bij te laten. Je bent moe, hebt een drukke dag achter de rug gehad en wilt gewoon pitten. Hartstikke begrijpelijk! Neem je rust voor de rest van de dag. De rest komt later wel! Als je goed plant voor je huiswerk en toetsen hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Is dit wel een probleem? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze student-docenten kunnen samen met je een fijne planning maken voor je huiswerk en toetsen. Wat ook kan is dat je tijdens de lessen zo moe dat je de vakinhoud niet begrijpt. Mogelijk moet je dan dat dutje of die kop koffie na het avondeten skippen. Krijg je dat niet over je hart? Dan zijn wij er altijd nog voor je. Kom op kennismakingsgesprek en laat ons je vakken begeleiden. Dan plannen we op momenten die goed voor jou uitkomen lessen om de vakinhoud bij te spijkeren! 

Overtuigd dat wij de oplossing voor je vermoeidheid zijn? Check www.studied.nl en neem contact met ons op!