Alle artikels

Omgaan met stress voor je toetsweek

Toets - of tentamenweken, wie houdt er niet van. Persoonlijk ervaar ik deze weken als een oase van rust. Ik weet dat veel leerlingen en studenten deze ervaring niet met mij delen. Zo bezorgt het de meeste leerlingen en studenten alleen maar stress. Laat mij je vertellen hoe je daar mee om kan gaan!

Ontspan je lichaam

Toetsweken geven mij ook stress, maar ik laat me er niet in mee slepen. Stress is een proces in je lichaam dat ik je helaas niet goed kan uitleggen. Ik heb namelijk maar één á twee jaartjes biologie gehad op de middelbare school. Wat ik je er wel over kan vertellen is dat de spanning van je toets(voorbereiding) je spieren verstijft en een gevoel van onrust (of zelfs angst) geeft. Je hoeft je hier echter niet aan over te geven. Door je lichaam te ontspannen ga je dit proces tegen. Hierdoor zullen je spieren niet meer stijf aanvoelen en overheerst een algemeen gevoel van rust in je lichaam. Als ik een toetsweek heb, krijg ik zorg ik ervoor dat ik regelmatig blijf sporten. Zo blijft mijn lichaam ontspannen! 

Je hersenen hebben ook energie nodig. 

Toetsen voorbereiden kost energie. Je hersen zullen een lange tijd consistent veel energie verbruiken. Het is daarom belangrijk dat je voldoende energie binnenkrijgt. Het gaat wel om de juiste energie, dus eet gezond. Let ook op dat je niet te veel of te zwaar eet tijdens het studeren. Het verteringsproces kost namelijk ook energie. Dat klinkt wellicht overdreven, maar hierdoor is er minder energie beschikbaar voor je hersens. Het is niet voor niks dat je je moe voelt nadat je zwaar hebt getafeld. Je lichaam heeft een pauze nodig, omdat het hard aan het werk is met het verteren van je eten. Ik probeer daarom gezond, maar niet te veel te eten in de voorbereiding van mijn toetsweken (en overigens ook de rest van het jaar…).

Vraag hulp en maak lijstjes met moeilijke stof die je nog niet begrijpt.

Vraag hulp! 

Wat veel stress creëert bij het studeren is het niet begrijpen wat je moet weten. Ik houd daarom altijd een lijst je bij met punten die ik niet goed snap. Vervolgens ga ik rondvragen of mensen me hierbij kunnen helpen. Er is altijd wel iemand die je iets goed en kort kan en wilt uitleggen! Dit geeft mij rust en zorgt ervoor dat ik toch nog vragen kan stellen of uitleg krijg die ik nodig heb. Mocht je niet weten bij wie je je vragen kan stellen, dan moet je even contact met ons opnemen. Dan kun je ze stellen aan een student-docent tijdens een bijles.

Geen afspraken meer. 

Je moet namelijk consistent met de stof bezig zijn en je focussen op het halen van de toets. Ik heb daarom de afspraak met mezelf dat ik geen afspraken meer maak in de twee weken voor een toetsweek. Dat geeft je ook meer flexibiliteit voor andere dingen als studeren, zoals sporten, vragen doornemen met studiegenoten en bijles. Dat is dan ook de reden dat ik de voorbereiding van een toetsweek als een oase van rust ervaar. Het zijn dagen vol met focus, zelfontwikkeling, goede voeding en regelmatig sporten. Dat voelt toch heerlijk! Ik kan me wel voorstellen dat je wellicht moeite hebt met het maken van een goede planning en je hieraan houden. Daar kunnen we je bij helpen met onze huiswerkbegeleiding. Dat is geen enkel probleem!

Een eind maken aan de stress voor je toetsweek met onze begeleiding? Check www.studied.nl en neem contact met ons op!