Op zoek naar de juiste middelbare school? Zo doe je dat
De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een belangrijke, maar spannende stap. Zowel voor je kind, als voor jou als ouder. In deze blog nemen we je graag mee in de wereld van middelbare scholen. En geven we je een aantal tips hoe jij als ouder samen met je kind de open dagen kunt aanpakken.
De open dagen van de middelbare scholen zijn in volle gang. Spannend! Voor leerlingen van de basisschool breekt er een periode aan vol nieuwe avonturen. Maar er staat ook een grote onbekende wereld op hen te wachten, de middelbare school. Want tussen groep 8 en de brugklas zitten toch wel grote verschillen. Gevoelens van opwinding en een flink stel zenuwen struikelen over elkaar heen. En als ouder deel je die emoties. Op tijd beginnen met het bezoeken van open dagen is daarom nog niet eens zo’n slecht plan, toch?
In deze blog nemen we je graag mee in de wereld van middelbare scholen. En geven we je een aantal tips hoe jij als ouder samen met je kind de open dagen kunt aanpakken. Want het kiezen van de juiste middelbare school is niet zomaar een beslissing. Daar komt soms toch iets meer bij kijken dan je denkt. Wij vertellen je wat je kunt verwachten en waar je op zou kunnen letten.
Voorbereid op pad
We kennen natuurlijk allemaal het spreekwoord “een goed begin, is het halve werk”. En voor het bezoeken van open dagen is dat niet anders. Een goede voorbereiding is dé sleutel tot een succesvolle open dag. Maar waar te beginnen? De keuze is reuze! Wat dacht je van het samenstellen van een lijst van middelbare scholen die jullie willen bezoeken? Jij en je kind kunnen dit doen op basis van verschillende dingen, zoals de afstand van huis, het onderwijsaanbod, de manier van lesgeven of bepaalde faciliteiten die een middelbare school aanbiedt.
En waar is jouw kind zelf naar op zoek? Welke zaken zijn voor hem of haar belangrijk? Waar liggen de interesses? Waar krijgt je kind bijvoorbeeld energie van? En is je kind juist praktisch en technisch? Of eerder behulpzaam, sportief of creatief?
Onderzoek daarnaast de scholen online, praat met andere ouders, of lees de schoolgidsen. Door samen deze voorbereidingen te treffen, kunnen jullie de open dag benaderen met een duidelijk plan van aanpak. Het geeft jullie een beeld van wat jullie willen weten én ontdekken. Vergeet ook niet meerdere open dagen te bezoeken, pas dan kun je echt vergelijken.
Op zoek naar álle open dagen? Deze vind je via de OpenDagenPlanner!
De éérste open dag
Is het de éérste open dag? Dan wil er nog weleens sprake zijn knikkende knieën, gierende zenuwen en flinke kriebels. Het betekent immers de eerste stap richting het grote onbekende, de middelbare school. Jouw kind zal daar een groot deel van zijn of haar tijd doorbrengen. En dat samen met nieuwe leraren, nieuwe klasgenoten en een nieuwe manier van leren. Geen zorgen. Vaak weten die nieuwe leraren wel raad met de zenuwen en kriebels.
Ondanks alle spanning biedt een open dag de mogelijkheid om eens goed de sfeer te proeven. Jullie kunnen samen rondkijken in de lokalen, de bibliotheek en de sportfaciliteiten. Het is ook een uitstekende gelegenheid om vragen te stellen. En niet alleen aan nieuwe leraren, maar ook aan huidige leerlingen. Want niet álle leraren zijn streng. En je krijgt ook niet meteen bergen met huiswerk. Soms kan het best spannend zijn. Maar wist je dat vragen stellen vaak wil helpen met die gierende zenuwen? Win-win!
Verder krijg je als ouder zijnde een veel betere indruk van de manier waarop de school omgaat met afspraken en regels, met vrijheid en verantwoordelijkheden. En hoe houdt de middelbare school contact met jou? Via e-mail of brieven? Of de welbekende Magister app? Zo’n open dag kan je daar een beter beeld van geven. Het is goed om betrokken te zijn bij wat er allemaal gebeurt op school. Op de middelbare school heb je daar namelijk veel minder zicht op dan op de basisschool.
Extra steuntje in de rug
Ondersteuning. Niet ieder kind zal het nodig hebben. Maar sommige kinderen vinden de overgang naar de middelbare school een grote uitdaging en hebben behoefte aan een helpende hand. Dat is helemaal oké! Informeer naar de mogelijkheden zoals huiswerkbegeleiding, extra begeleiding vanuit de mentor of studiebegeleiding. De juiste ondersteuning kan werkelijk een wereld van verschil maken!
Keuzestress! Of toch niet?
Na het bezoeken van zo’n open dag is het tijd voor een van de leukste, maar ook een van de belangrijkste dingen: samen terugkijken op de dag en de balans opmaken. Wat sprak jouw kind het meeste aan? En waar zag jij de ogen van je kind helemaal oplichten? Was dat in het scheikundelokaal of juist op het grote sportveld? Maak samen een lijst van wat jullie hebben gezien, zoals de pluspunten, de minpunten, de sfeer en de eventuele extra’s die de school aanbiedt. Doe dit voor iedere middelbare school die jullie bezoeken. Het zal jullie later helpen bij het maken van de juiste keuze.
Hebben jullie álle middelbare scholen bezocht die jullie wilden bezoeken? Mooi! Dan is het tijd om de lijsten bij elkaar te rapen en naast elkaar neer te leggen. Naar welke school zou je kind willen? En welke school vind jij passend? Uiteindelijk gaat het om het vinden van een plek waar jouw kind zich thuis voelt, zichzelf kan zijn en kan groeien. Vergeet niet om de tijd te nemen. De beste keuze is de keuze waar jullie samen achter staan.